Artykuły

Świnoujśce. "Przemiany" - tematem III Festiwalu Karuzela Cooltury

"Przemiany" będą tematem dyskusji, koncertów, spektakli i warsztatów w ramach III Karuzeli Cooltury - festiwalu łączącego sztukę wysoką z niską, tradycję z nowoczesnością, który odbędzie się w lipcu w Świnoujściu.

Organizatorzy przygotowali dla dorosłych i dzieci prawie 150 imprez z różnych dziedzin - kultury, rozrywki, nauki i sportu. Spektakle i koncerty będą odbywały się na wszystkich scenach Świnoujścia, na promach, a debaty - w wielkich namiotach przy nadmorskiej promenadzie.

Uczestnicy spotkania będą zastanawiać się nad przemianami w różnych dziedzinach. Będą szukać m.in. odpowiedzi na pytania: czy żabę można zamienić w księżniczkę, a gwiazdę popkultury w zdobywcę ośmiotysięczników? czy media kształtują kulturę? czy kultura ma wpływ na kształt debaty publicznej?

Udział w imprezie zapowiedziało ok. 120 pisarzy, polityków, dziennikarzy, ekonomistów, sportowców, artystów i celebrytów. Do Świnoujścia przyjechać mają m.in. Krzysztof Zanussi, Jacek Santorski, Piotr Wojciechowski, Edward Lubaszenko, Andrzej Gliński, Katarzyna Pakosińska, Przemysław Saleta.

W zeszłym roku w imprezach w ramach Karuzeli uczestniczyło ok. 100 tys. osób - szacują organizatorzy. J

- To najważniejsze wydarzenie w naszym mieście i cieszy się ogromnym powodzeniem, już teraz na czas Karuzeli większość noclegów jest zarezerwowana - powiedział PAP rzecznik prezydenta Świnoujścia, Robert Karelus.

- Liczba imprez, bezpłatny w nich udział, liczba gwiazd kultury, sportu czy biznesu dostępnych na spotkaniach i po prostu na ulicach, poruszane na debatach wcale nie "wakacyjne" tematy to wszystko sprawia, że turyści mają w tym czasie zapewnioną dobrą, inteligentną rozrywkę" - stwierdził rzecznik.

Karuzela Cooltury będzie trwać w tym roku od 22 do 24 lipca.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji