Artykuły

Warszawa. Miłkowski nadal prezesem Klubu Krytyki Teatralnej

19 stycznia w Domu Dziennikarza w Warszawie odbyło się Walne Zebranie Klubu Krytyki Teatralnej Stowarzyszenia Dziennikarzy RP, podczas którego na prezesa Klubu wybrano ponownie Tomasza Miłkowskiego. Tytułem Honorowego Przewodniczącego KKT uhonorowano Jerzego Niesiobędzkiego.

19 stycznia w Domu Dziennikarza w Warszawie odbyło się Walne Zebranie Klubu Krytyki Teatralnej Stowarzyszenia Dziennikarzy RP / polskiej sekcji IATC / AICT, któremu przewodniczyła red. Walentyna Mikołajczyk-Trzcińska. Zebrani przyjęli sprawozdanie ustępującego Zarządu, przedstawione przez Tomasza Miłkowskiego, który zarysował jednocześnie projekt działań w następnej czteroletniej kadencji, obejmujący m.in. spotkanie krytyków z Europy Centralnej, kolejne zeszyty Alfabetu Krytyki Teatralnej, serię wydawniczą poświęcona wybitnym artystom sceny polskiej, kontynuację edycji pism internetowych Yorick" i "Kwartał w Teatrze".

Zebrani wybrali ponownie na prezesa Klubu Tomasza Miłkowskiego. W skład Zarządu weszli: Joanna Biegalska (Lublin), Bożena Frankowska, Katarzyna Michalik-Jaworska (przewodnicząca Koła Młodych) Alina Kietrys (Gdańsk), Anna Leszkowska (skarbniczka), Jadwiga Jakubowska-Opalińska, Justyna Hofman-Wiśniewska, Henryk Bieniewski, Andrzej Moskwin, Konrad Szczebiot (Białystok). Zarząd ukonstytuuje się na swoim pierwszym posiedzeniu w lutym.

Jerzego Niesiobędzkiego, wybitnego krytyka i wielokrotnego członka władz Klubu, m.in. jego wiceprzewodniczącego, uhonorowano tytułem Honorowego Przewodniczącego KKT.

Na wniosek red. Henryka Bieniewskiego KKT ustanowi Nagrodę Szekspirowską im. Andrzeja Żurowskiego - nagroda wyróżniani będą polscy artyści, badacze i krytycy za szczególne osiągnięcia na tym polu. Przygotowaniami do ustanowienia Nagrody kieruje red. Alina Kietrys.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji