Artykuły

Bydgoszcz. W Operze Nova próbują "Fascynacje"

Do 8 marca w Operze Nova trwać będą próby do premiery spektaklu złożonego z pięciu baletów współczesnych Jormy Elo (Finlandia) i Mauro De Candii (Włochy) - "Brake the Eyes", "1st Flash" oraz "Auf Suche", "Lacrimae", "Something I had in Mind" - pod wspólnym tytułem "Fascynacje".

Opera Nova od dłuższego czasu czyniła starania, aby ci właśnie twórcy podjęli się współpracy z bydgoskim baletem i zechcieli przekazać do wykonania choreografie z ich repertuaru. Zestawienie tych dwóch autorskich części nie jest przypadkowe, a jego celem jest zaprezentowanie twórczości dwóch znakomitych choreografów, współpracujących z największymi teatrami baletowymi i operowymi na świecie oraz pokazanie najciekawszych, możliwie najbardziej zróżnicowanych, ale także reprezentatywnych dla stylu tychże choreografów spektakli, które zajęły ważne miejsce zarówno w dorobku obu twórców, jak i zapisały się już wielkimi literami na kartach historii współczesnej sztuki baletowej.

Jorma Elo przekazał już tancerzom swe choreografie, dziś wyjeżdża z Bydgoszczy i wraca na próby generalne w marcu. Zaproszenie artysty tej miary do Opery Nova było możliwe m.in. dzięki rekomendacji Anny Grabki, która dwukrotnie pracowała jako pedagog z Baletem Opery Nova, przygotowując zespół do "Śpiącej królewny" i znała potencjał artystyczny zespołu.

Mauro de Candia rozpoczął drugą turę pracy z baletem. Obaj choreografowie pracują po raz pierwszy w Polsce. Obaj są także współautorami projektów kostiumów i ustawienia świateł do swoich baletów.

Wszyscy tancerze pełnią rolę solistów. W przedstawieniu wykorzystane są fragmenty utworów Mozarta, Bacha, Sibeliusa, Pärta, Paganiniego. Spektakl "Fascynacje" powstaje dzięki pomocy finansowej Instytutu Muzyki i Tańca w ramach programu "Zamówienia choreograficzne".

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji