Artykuły

Wrocław. Wokół premiery "Kaspara" we Współczesnym

Teatr Współczesny zaprasza dziś na spotkanie i rozmowę o twórczości Petera Handkego i jego sztuce "Kaspar" (premiera 14 marca) z Jackiem St. Burasem, jednym z najwybitniejszych tłumaczy literatury niemieckojęzycznej na język polski, autorem nowego przekładu tej sztuki.

Jacek St. Buras za twórczość translatorską otrzymał m.in. nagrodę Fundacji im. Roberta Boscha (1989), nagrodę Stowarzyszenia Tłumaczy Polskich (1993), nagrodę ZAiKSu (1998), nagrodę " Literatury na świecie" (1999), Austriacką Nagrodą Państwową (2005).

W dorobku ma m.in. liczne przekłady liryki (m.in. Celana, Enzensbergera, Krolowa, Brechta, Frieda, Eicha, George'a, Eichendorffa, Trakla), eseistyki (m.in. Musila, Handkego, Dürrenmatta), prozy (m.in. Eichendorffa) oraz przeszło 60 sztuk teatralnych (m.in. Lessinga, Goethego, Schillera, Kleista, Brechta, Brucknera, von Horvatha, Dürrenmatta, Taboriego, Müllera, Heina, Dorsta, Bernharda, Schwaba, Loher). W ramach serii KROKI/SCHRITTE przełożył powieść Gerta Hofmanna "Upadek ślepców" (PIW, 2005), opowiadania Hermanna Burgera "Diabelli i inne pisma do dyrekcji" (słowo/obraz terytoria, 2006), powieść Roberta Schindla Rodowody (Austeria, 2006) i powieść Christopha Ransmayra "Latająca góra" (PIW, 2007).

W latach 1982-1997 był redaktorem działu niemieckojęzycznego miesięcznika "Literatura na świecie", a w latach 1997-2004 dyrektorem Instytutu Polskiego w Wiedniu.

Na 10 dni przed premierą "Kaspara", na stronie www.wteatrw.pl będzie można przeczytać nowe tłumaczenie sztuki Petera Handkego, na co wyrazili zgodę Suhrkamp Verlag, reprezentujący autora oraz tłumacz.

***

Spotkanie 1: 13 marca 2009, godz. 18.00, Mała Scena

Spotkanie prowadzi: Anna Błaszczak

Wstęp wolny!

Ilość miejsc ograniczona, rezerwacja miejsc pod numerem telefonu: 071/ 3588920.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji