Hasła

Trwa wczytywanie

Autor: Agnieszka Marszałek

nadscenie

(fr. cintres, niem. Schnürboden, wł. soffitto del palcoscenico)

Nadscenie Opery paryskiej – tzw. wielki ruszt z urządzeniami wyciągowymi.
Źródło: Georges Moynet, „Trucs et décors”, Paris 1893
Na pierwszej kondygnacji nadscenia Opery paryskiej podczas przedstawienia.
Źródło: J. Moynet, „L'envers du théâtre. Machines et décorations”, Paris 1888.

Przestrzeń nad sceną (nad górną ramą pudła sceny), niewidoczna dla publiczności, gdzie zamontowane są urządzenia wyciągowe do wymiany dekoracji podnoszonych lub opuszczanych na sznurach (dziś także na linach stalowych i sztankietach) oraz niektóre urządzenia akustyczne i oświetleniowe.

Wnętrze sceny Teatru Wielkiego w Warszawie z przyrządami do wieszania dekoracji. Źródło: „Album Teatralne”, t. 1, Warszawa 1897.

Nadscenie bywa też utożsamiane ze sznurownią, czyli zespołem urządzeń wyciągowych, służących do opuszczania dekoracji na scenę i podnoszenia ich, umieszczonych właśnie w nadsceniu.

Nadscenie pojawiło się pod koniec XVIII w. Jego wysokość jest większa od wysokości okna scenicznego, aby podniesione elementy dekoracji (kulisy, prospekty itp.) skryć przed wzrokiem widzów.

 

Przekrój podłużny budynku teatralnego. 1 – parter, 2 – loże, 3 – balkon I piętra, 4 – balkon II piętra (paradyz, jaskółka), 5 – przedscenie, 6 – kurtyny, 7 – sznurownia, 8 – zascenie, 9 – podscenie, 10 – nadscenie, 11 – galeria sceniczna, 12 – zapadnia / orkiestron.
Teatr Polski w Bielsku-Białej wg współczesnego szkicu technicznego, opr. J.L.

Bibliografia

  • Bożyk, Eugeniusz: Historia architektury budynku teatralnego i techniki sceny w teatrze europejskim, Kraków 1956;
  • Frankowska, Bożena: Encyklopedia teatru polskiego, Warszawa 2003;
  • Hansing, Friedrich; Unruh, Walter: Hilfsbuch der Bühnentechnik, Berlin 1942.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji