Artykuły

Lekkość arcymistrzów

"Tutam" Bogusława Schaeffera w zna­komitej interpretacji Joanny Żółkow­skiej i Janusza Gajosa nie starzeje się mimo upływu lat.

Te sztukę oglądałam na początku lat dziewięćdziesiątych w Teatrze Po­wszechnym w Warszawie. Zachwyciła mnie i rozbawiła do łez. Schaeffer w aktorskiej interpretacji Joanny Żółkow­skiej i Janusza Gajosa zakwitł i można tylko podpisać się pod słowami Lucja­na Kydryńskiego, który po zobaczeniu "Tutam" w tej obsadzie wyleczył się z niechęci do Schaeffera. "Owa niechęć - pisał Kydryński - brała się z tego, iż oglądałem jego utwory w wykona­niach przeciętnych - zwłaszcza "Zorzę" i "Grzechy starości". Gdy zoba­czyłem je grane przez aktorskie znako­mitości dowcipasy stały się dowcipa­mi, a wulgarności zastąpił niekwestio­nowany wdzięk".

Żółkowska i Gajos w "Tutam" zdali eg­zamin na arcymistrzów aktorskiego rzemiosła i przy każdym wznowieniu ten wynik się potwierdza - również po dwóch poniedziałkowych przedsta­wieniach w poznańskim Teatrze Mu­zycznym. Oboje aktorów jeszcze raz zmierzyło się z grą dwóch ról na przemian. W sekwencji błyskawicznych transformacji wcielali się w parę inte­lektualistów spędzających poranki w kawiarni i parę kelnerów, których pro­stackie wrzaski dobiegały z zaplecza lokalu. Tempo tych metamorfoz zapie­rało dech, lekkość wykonania wciąga­ła i pozwalała zapomnieć o bożym świecie.

Wszelkie formy nadęcia i sztampy zostały błyskotliwie wyśmiane. Zarówno te na poziomie życia intelektualnego, jak i prostej egzystencji kelnerów. Zresztą w tej sztuce wszyscy są po trochu wykpieni wraz z miłością, która wiąże pary. Kwituje to figlarnie Gajos mrugając na koniec do publiczności okiem. I okazuje się, że właśnie na taką lekką, inteligentną rozrywkę jest nieustające zapotrzebowanie. Bilety na sztukę "Tu­tam" rozeszły się w Poznaniu w oka­mgnieniu.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji