Artykuły

Grek Zorba nareszcie pod Pegazem

Długą drogę, od prapremiery na Arenie w Weronie (1988) przez Łódź, rzymskie Terme di Caracalla i Warszawę, a także parę festiwali w różnych zakąt­kach świata, odbył balet Mikisa Theodorakisa "Grek Zorba" z li­brettem i choreografią Lorki Massine'a, zanim trafił pod skrzydła poznańskiego Pegaza. W sobotę 23 bm. mamy wreszcie i u nas jego premierę, a w środę 27 bm. - drugą, pod batutą same­go kompozytora!

Jose Maria Florencio Junior, pod którego kierownictwem mu­zycznym powstaje spektakl, twierdzi, że nigdzie dotąd tak pięknie nie brzmiała muzyka Theodorakisa, jak w naszym Te­atrze Wielkim. Już piątą oprawę scenograficzną stworzył do niej Ryszard Kaja. Zorbę zaś zatań­czy (w sobotę) sam Lorca Massine, podobno jego najznakomitszy odtwórca. Goście I Warsz­tatów Operowych (niedziela 24 bm., godz. 11), będą mogli bliżej poznać tego wyjątkowego artys­tę, syna słynnego rosyjskiego tancerza i choreografa Leonida Miasina, wnuka polskiej babki, dzisiaj obywatela USA, miesz­kającego w Rzymie, pracującego na całym świecie. Będzie można też zobaczyć wizytówki całego sezonu, który proponuje dyrek­tor Pietras.

"Grek Zorba" jest pierwszą pozycją, nowo utworzonego przez dyrektora Lilianę Kowals­ką, 40-osobowego zespołu bale­towego TW, opartego omal w całości o wychowanków poznań­skiej szkoły przy ul. Gołębiej. W spektaklu udział weźmie też chór, przygotowany przez Jolan­tę Dotę-Komorowską i Macieja Wielocha oraz dwie solistki: Urszula Jankowiak i Oksana Pru­dnik (która zaśpiewa premierę, jeszcze nie wiadomo).

Na serię pierwszych wieczo­rów ceny biletów są wyśrubowa­ne - do 30 zł. Następne przed­stawienia będą o połowę tańsze, a gdy widowisko (ponoć równie znakomicie) toczyć się będzie przy muzyce z taśmy (nagranej przez Filharmonię w Budapesz­cie), ceny kart wstępu jeszcze spadną.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji