Artykuły

Itaka po raz drugi

Krystian Lupa. jeden z najwybitniejszych polskich reżyserów, debiutuje w Warszawie.

W Teatrze Dramatycznym przygotowuje premierę "Powrotu Odysa" Stanisława Wyspiańskiego.

Wyspiański napisał "Powrót Odysa" pod koniec życia. Sięgnął po znany wątek z eposu Homera, poddając go nowej interpretacji.

- "Powrót Odysa" traktuje o sprawach nieśmiertelnych. To dramat wędrówki ludzkiej - mówi Krystian Lupa.

- To opowieść o doświadczeniu podróży, zwątpieniu, które przychodzi w trakcie drogi - opowiada reżyser. - Wędrówka nagle obnaża ludzką niedojrzałość. Przychodzi tęsknota, nostalgia, poczucie grzechu i cierpienia, na które naraziliśmy bliskich.

Po "Powrót Odysa" Krystian Lupa sięga po raz drugi.

Wystawił go w Starym Teatrze w Krakowie w 1981 roku. - Lubiłem tamten spektakl, był mi bliski - wspomina. - Ale już przed premierą miałem chęć zmierzyć się z tym tekstem po raz drugi. Wtedy byłem zauroczony sposobem, w jaki pojmował i przekazywał antyk Pier Paolo Pasolini. Nie odtwarzając kostiumu ani zachowań antycznych, odwoływał się do elementów kultur, które mają w sobie podobną energię co antyk.

Wtedy zainspirowany Pasolinim szukał np. w kulturze arabskiej.

Teraz próbuje odczytać antyk poprzez to, co dokonuje się w zjawiskach kultury masowej, w subkulturze.

Reżyser uważa, że odniesienia mitologiczne przestały być czytelne.

Nawet wykształcony człowiek o kulturze antycznej wie niewiele. - Próbuję na scenie pokazać coś, co dzisiejszemu widzowi być może skojarzy się z grupkami młodych ludzi, którzy koczują gdzieś z dala od domu, grają na bębnach, piją, zażywają narkotyki, czekają na nadejście Boga, szukają sensu życia...

Autorem muzyki jest Jacek Ostaszewski. Występują: Adam Ferency, Aleksandra Konieczna, Waldemar Barwiński, Marcin Dorociński, Sławomir Grzymkowski, Jolanta Fraszyńska i inni.

Pracownia

X
Nie jesteś zalogowany. Zaloguj się.
Trwa wyszukiwanie

Kafelki

Nakieruj na kafelki, aby zobaczyć ich opis.

Pracownia dostępna tylko na komputerach stacjonarnych.

Zasugeruj zmianę

x

Używamy plików cookies do celów technicznych i analitycznych. Akceptuję Więcej informacji