Rzeszów. List otwarty ws. odwołania dyrektora Teatru im. Siemaszkowej

Zwracamy się do Wszystkich, którym nieobojętny jest efekt działań polityków w domenie kultury, o zabranie głosu w tej sprawie - piszą sygnatariusze listu.

Szanowni Państwo, Od pewnego czasu nad Teatrem im. Wandy Siemaszkowej zbierają się "czarne chmury". Niektóre lokalne media donosiły ostatnio o ewentualnej zmianie na stanowisku dyrektora Teatru.

Przypomnijmy, dyrektorem Teatru im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie od września 2011 r. jest Remigiusz Caban, wyłoniony na to stanowisko w konkursie, ogłoszonym przez Marszałka Województwa Podkarpackiego. Jego kontrakt dyrektorski wygasa w sierpniu 2016 r. Jednak uchwałą Zarządu Województwa Podkarpackiego Nr 280/6810/13 z dnia 18 października 2013 r. Zarząd Województwa Podkarpackiego wystąpił o wydanie opinii dotyczącej zamiaru odwołania Remigiusza Cabana z tego stanowiska do Bogdana Zdrojewskiego - Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Olgierda Łukaszewicza - Prezesa Zarządu Związku Artystów Scen Polskich, Barbary Borys Damięckiej - Prezesa Stowarzyszenia Dyrektorów Teatrów, Towarzystwa Kultury Teatralnej oraz Komisji Zakładowej NSZZ Solidarność przy Teatrze im. Wandy Siemaszkowej w Rzeszowie. Ponieważ sygnałom o groźbie rozwiązania umowy z Dyrektorem przed upływem terminu jej obowiązywania nie towarzyszy klarownie podane do publicznej wiadomości uzasadnienie takiej decyzji, mamy powody sądzić, że działanie Zarządu nie wynika z merytorycznych przesłanek. Decyzja o przerwaniu lub kontynuacji współpracy z dyrektorem instytucji artystycznej powinna zapaść po rzetelnym zbilansowaniu całej kadencji dyrektora, a nie jak to ma miejsce teraz, w jej połowie, chyba że kontrola, którą zarządzono w teatrze, wykaże rażące uchybienia związane z niegospodarnością dyrekcji.

Głęboko zaniepokojeni takim stanem rzeczy, w dbałości o los rzeszowskiej sceny dramatycznej, która w 2014 roku będzie świętować 70 lecie istnienia, jej harmonijny rozwój, zwracamy się do Wszystkich, którym nieobojętny jest efekt działań polityków w domenie kultury, o zabranie głosu w tej sprawie. Inicjatywa Zarządu Województwa jest nie tylko ingerencją organów władzy w subtelną materię zjawisk w obszary kultury, ale - w obecnym stanie prawnym (kontrakt dyrektorski) - wiąże się też z poważnymi wydatkami. Łatwo policzyć tę kwotę, związaną z ewentualnym "przewrotem teatralnym". Zmarnotrawione zostaną pieniądze wydane na wynagrodzenie urzędującego dwa i pół roku dyrektora, tj. 28 pensji, do tego odszkodowanie z tytułu zerwania umowy cywilno-prawnej - pozostałe do wypłacenia 32 pensje, oraz wynagrodzenie następcy, który za dwa i pół roku znajdzie się w tym samym co usuwany dyrektor punkcie - 32 pensje. Razem 84 miesięczne wynagrodzenia, plus koszty sądowe i odsetki. Nie przypuszczamy bowiem, by obecny dyrektor po ewentualnym odwołaniu nie dochodził swych praw na drodze sądowej. Cena operacji może sięgnąć nawet miliona złotych (1 000 000 zł)! Autorom tegoż nie chodzi o demagogię, raczej o rozsądek decydentów! Sztuka teatru potrzebuje ciągłości wynikającej między innymi z nadawania jej właściwego tonu artystycznego, jednolitości formalnej, związanej z osobowością szefa artystycznego placówki. W naszym przekonaniu dyrektor Remigiusz Caban spełnia takie oczekiwania.

Kogo nie przekonują argumenty merytoryczne, kto nie czuje się powołany do oceny efektów działania dyrektora, niech spojrzy na sprawę buchalterskim okiem podatnika i wyborcy i zastanowi się, czy chce legitymizować czynione przez polityków lekką ręką wydatki ze społecznej kasy. Trudno nie zadać także pytania, jakie są gwarancje, że obecnego szefa teatru zastąpi ktoś, kogo warto pozyskać tak wysokim kosztem. Działania związane z ewentualnym odwołaniem dyrektora Cabana naszym zdaniem mają przesłanki polityczne i o zgrozo! noszą podtekst najoględniej mówiąc "niejasny". Przypomnijmy, że w ramach budowania Zespołu artystycznego w końcu poprzedniego sezonu doszło do zwolnień aktorów, co jest rzeczą normalną w każdym chcącym rozwijać się przybytku Melpomeny. Sprawę poruszyła m.in. miejscowa prasa w publikacjach Super Nowości z dnia 24 VII 2013r . "Jak to widzę tak to piszę - Co to będzie..." i wcześniejszej pt. "W teatrze nie ma demokracji" (tamże). Decyzje szefa odpowiedzialnego za kształt artystyczny teatru, nie przez wszystkie gremia, w tym związki zawodowe, były przyjęte pozytywnie?! Proszę Państwa, demokracja, o którą walczyli także obecni decydenci, stanowiący też o posadach w kluczowych instytucjach, w tym będącym pod zarządem Marszałka Podkarpacia Teatrze im. Siemaszkowej, nie może być jednoznaczna z ochlokracją - dyktatem tłumu, bo ta prowadzi do anarchii... I w tym konkretnym przypadku doprowadzi do utraty pozytywnego wizerunku Podkarpacia i jego stolicy Rzeszowa na mapie kulturalnej Polski!

Szanowni Państwo, apelujemy niniejszym do Marszałka i Zarządu Województwa o zrewidowanie stanowiska w sprawie zamiaru odwołania dyrektora i powstrzymanie się od działań szkodzących wizerunkowi regionu, miasta i Teatru.

Inicjatywa: TEATR, A NIE POLITYKA ...

1. Jan Józef Niemaszek, s. Romana

2. Jędrzej Żela

3. Elżbieta Pietkiewicz (Gdańsk)

4. Jarosław Zamorski (architekt wnętrz, Gdańsk)

5. Stanisław Strusewicz (Olsztyn)

6. Tadeusz Czerniawski (fotografik, producent tv. Ag. Pyramid Media, Szczecin)

7. Krystyna Lenkowska (poetka, dyr. artyst. Rejsza Festival, Rzeszów)

8. Marian Olczak (emerytowany elektryk, Rzeszów)

9. Bogdan Herbaciński, s. Artura (malarz, Rzeszów-Warszawa)

10 Beata Lewandowska (artysta plastyk, PL)

11. Artur Steranko (aktor)

12. Barbara Remelska-Liszko (aktorka, Monachium)

13. A. Furtak (przedsiębiorca, Szczecin)

14. Paweł Baj (radiowiec)

15. Błażej Szymański (Teatr Jaracza)

16. Wojciech Nowicki (realizator dźwięku PR)

17. Paweł Bołtryk (plastyk)

18. Jacek Wycech (prawnik, Warszawa)

19. Ewa Krawczyk (studentka wydz. aktorskiego, ATeatralna)

20. Konrad Drzewiecki (ZLP)

21. Joanna Alicja Koniecpolska (PWST)

22. Tadeusz Szymanek (literat, Warszawa)

23. Katarzyna Olczakiewicz (emerytowana pracowniczka biblioteki. Sanok)

24. Maria Wiernikowska (bibliotekarz, Krosno n. Wisłokiem)

25. Ann Tews (krytyk sztuki, San Francisco, USA)

26. Franciszek Kąkol (rolnik, Grzegorzówka)

27. Jurek Kasprzyszak (realiz. Teatr Radio)

28. x.Robert Majchrowicz - Jeśli tak, to jestem po pańskiej stronie p.dyrektorze. Szczęść Boże, ale niech i ludzie pomogą (podpisuję pod warunkiem wydrukowania tego komentarza w całości). Ufam, że tak będzie.Pax.x.RM.

29. Ryszard Slonicki (kompozytor, Łodź)

30. Nikolaj Wortmonov (aktor, Lwów)

31. Sabina Lewicka (studentka filologii polskiej, absolwentka filozofii, Rzeszów)

32. Szymon Wein (writer Hayfa', Yisra'el)

33. Beata Kuman (historyk sztuki, muzealnik, Rzeszów)

34. Marcin Pecka (student Wydziału Sztuki UR)

35. Maria Adamska (kostiumolog) - Oczywiście, że trzeba mu dać pracować i budować teatr, Jeśli to tylko polityczne zagrywki.... (Proszę o opublikowanie tej uwagi!)

36. Eduard Myska (reżyser, Oslo/Norwegia)

37. Piotr Woszczak

38. Aleksandra Szaro

39. Jan Wyspiański (potomek (sic!)) - Mojemu Praszczuraowi też utrudniali. Ars longa...

40. Jakub Wyszomirski (fotografik, Gdańsk) - To logiczne,jeśli facet jest w porzo...to panowie samorządowcy łapy z daleka. Widziały gały co brały?

41. Artur Niemojewski (fotografik)

42. Konrad Malejewski (mgr sztuki)

43. dr hab., prof. UR Magdalena Rabizo-Birek, redaktor naczelna kwartalnika "Fraza"

44. Magdalena Gilewicz (Kalifornia, USA)

45. Janusz Majewski (reżyser) - Oj Boże, smutne czasy.... Nie sądźcie... Proszę wpisać-TAK. Jak znam polityczne miernoty lokalne w ty kraju to mataczą.../ można wydrukować na stronie komentarz, trzeba!/

46. Kinga Sobieszczuk (stomatolog, teatromanka, Jasło, Podkarpacie) - Teatr Tak, polityka-NIE, chyba, że prawo inaczej "zadecyduje", ale PRAWO, nie lewo,środek lub inne Prawo... (proszę opublikować!)

47. Maciej Patronik (aktor, reżyser, Paryż)

48. Joanna Skoczylas (scenograf. kostiumograf, Warszwa) - Proszę Państwa, nie czarujmy się tu ani chybi idzie o promowanie swoich kolesi... na zasadzie: bierny- mierny, ale wierny! (proszę opublikować-warunek)

49. Adam Zwierzyński (emerytowany aktor) - Cholera mnie bierze na to. Dajcie żyć, działać, dajcie tworzyć. To Wy jesteście dla nas waszego elektoratu!-PUBLIKOWAĆ!

50. Marek Zagórski (samorzadowiec) - Panowie, trochę się znam na tym. Proponuję dokładnie posprawdzać nim zawyrokujecie! Pozdrawiam. [proszę o zamieszczenie mego komentarza]. Dziękuję!

51. Adam Głowacki (literar, UK) - "Polska wszystko to hołota. Tylko im złota... (St Wyspiański) Pod rozwagę, oceniającym i ocenianym! (proszę o zamieszczenie kom.) Good Luck Mr. Director!

52. Mariusz Kalandyk

53. Artur Niemojewski (plastyk) - Po grzyba nam, wam teatr w siermiężnej okolicy politycy, pseudo politycy../ Po cholerę tradycje , dziesięciolecia pracy.. 75 Lat ta scena ma!!! ( publikować proszę!).A.N.

54. Adam Decowski (literat)

55. Mateusz Decowski (poeta) - Dajcie robić, dajcie. Primum no nocere...-publik!

56. Gabriela Kaszowska (studentka filologii polskiej)

57. Krystian Zagajewski (terapeuta uzależnień) - obserwuję od pewnego czasu "te zmagania" władzy lokalnej chcącej zmian w Teatrze im. W.Siemaszkowej w Rzeszowie na siłę!. I wiecie co Państwo, żal mi, po prostu, żal urzędasów, którzy winni zająć się właściwymi sprawami, choćby należytą promocją Podkarpacia! Kto tam na miły Bóg pracuje? Zacznjjcie rozliczenia od własnego podwórka!!!-proszę opublikować! TO JEST CHORE!!!

58. Jadwiga Lewińska (aktorka) - To co obserwuję napawa mnie po prostu pesymizmem. Oczywiście, ze podpisuję apel-list!!!-proszę opublikować!

59. Ania Lewandowska (graficzka komp. Lublin) - ...damy radę inteligencjo twórcza!Nie rozdziobią nas kruki ni wrony ani....Ania L. (proszę o wpis).

60. Marta Jakubowicz (muzyk) - Podpisuje się na TAK, dwiema rękami i smyczkiem!!!-proszę opublikować. Dziękuję.

61. dr Stanisław Dłuski (Uniwersytet Rzeszowski, Rada Artystyczno-Programowa Teatru im. W. Siemaszkowej)

62. Wiesława Niemaszek, (aktor, reżyser, pedagog) - Źle się chłopcy bawicie... "..i pokryje was niepamięć..." Wyzwolenie, St Wyspiański.-Publikacja! Pozdrawiam niektórych...

63. dr Aleksandra Arciszewska (fotografik, pedagog) - W sprawie teatru w Rzeszowie? proszę bardzo-samorząd, czy też bezhołowie?/ prosze zmieścić wpis, Dziękuję.

64. Mirosław Osowski (polonista, literat) - Popieram niezależność sztuki i twórców od władz państwowych i samorządowych. Mają sprawować mecenat i wspomagać finansowo. Taka jest ich rola w normalnych czasach.

65. Filip Wojtowicz

66. E. Kraus (performer) - Za ciągłością, za sztuką, za Twórcami...-druk kom/

67. Artur Lisowacki (dziennikarz) - Proszę Państwa, wszystko wskazuje na to,że to nagonka, ale pozory moga mylić...

68. Grzegorz Zieliński (architekt) - Panowie Samorządowcy pomijając wspaniałe osiągnięcia Pana Dyrektora Remigiusz Cabana ...to TO się Wam po prostu nie opłaca...

69. Maria Koniecpolska (krytyk teatralny) - Lepiej dajcie spokój tym bojom. Niech każdy robi swoje dobrze. Lokalne władze swoje, a p. Caban swoje. Po owocach Was poznamy...Czas dajmy czasowi(Sted Stachura)-proszę wydr.komentarz!!!

70. Sławomir Wyszomirski (psychiatra) - ??????!!!!!! Do przemyślenia. Ale sztuka tak, najlepiej wysoka. Panie Cabanie do dzieła! (prośba o zamieszczenie)

71. Janusz Mokrosiński (literat) - Za teatrem a nie polityczką... -druk opinii, proszę!

72. Agata Jaraczówna (sympatyk teatru) - Oj Boże, Boże, widzisz i nie grzmisz! Parę osób się w grobie przewraca...-do wiadomości publicznej!

73. Wiesława Wojdasiewicz (aktorka, amatorka)

74. Paweł Wojdasiewicz (aktor, amator) - ars longa vita brevis - czyli wybory niedaleko, panowie samorządowcy!

75. Marek Kasprzyk (aktor) - Jak najbardziej za dyr. R. Cabanem

76. Bogusław Białecki (dyrektor kretywny a.r. effectica, Wrocław) - Hamlet w reż. Livermoora w Rzeszowie to najlepsza inscenizacja Szekspira, jaką widziałem w życiu. A mam 53 lata. Zostawcie tych twórczych ludzi w spokoju. Dajecie im dalej kochać, to co robią.

77. Elżbieta Masłowska (aktorka) - Jestem też dobrego zdania na temat teatru w Rzeszowie. Cudny spektakl "Śmierć pięknych saren". A panowie urzędnicy to chadzają w ogóle do teatru, czy tylko traktują go "kuluarowo"? - druk proszę.

78. Maciej Zalewski (aktor) - Efektywna, twórcza praca teatru wymaga spokoju, konsekwencji, wrażliwości i profesjonalizmu, Dyrektor Caban w moim przekonaniu spełnia te kryteria.

79. Edyta Czurko

80. Janusz Kotowski, (II reż. film.) - Nie pierwsze nie ostatnie w światku tym. Panowie urzędnicy, żebyście się nie obudzili z ręką w nocniku... Wy przeminiecie, sztuka przetrwa. Trwajcie raczej przy niej. To się wam może opłacić!- druk!

81. Tomasz Czurko

82. Robert Smucz - Łapy precz! Postawmy tamę brudnym łapom polityków, grzebiącym przy teatrze nie ze względu na sztukę, ale dla wsadzenia kogoś na etat! Niech sami płacą za swoje zobowiązania...

83. Aleksandra Hamkało

84. Filip Kalinowski

85. Janusz Pilaszewski (literat) - teatralna rzeszowska szopka. Czytam, czytam i jestem przerażony. Coś jest na rzeczy skoro w tym tonie komentarze. Spokój, zdrowy rozsądek, a artystom wolność! druk. Za ciągłością!

86. Renata Domka (dziennikarka)

87. Krystyna Olejniczak (muzyk) - Za spokojem, rozwagą, sztuką, szansami. Tak dla artystów.-publik!

88. Tomasz Michałowicz

89. Klaudyna Nieroda

90. Urszula Banasiak

Państwa podpisy pod apelem zostaną zamieszczone na stronie www.teatrniepolityka.pl