Poznań. Oświadczenie Teatru Ósmego Dnia i Fundacji Teatru Ósmego Dnia

Stanowisko Teatru Ósmego Dnia i Fundacji Teatru Ósmego Dnia w związku z nieprawdziwymi informacjami opublikowanymi w gazecie "Głos Wielkopolski".

Poznań, 17 grudnia 2013 r.

Krzysztof M. Kaźmierczak w artykule "Fundacja zarabia na miejskim teatrze?" zamieszczonym "Głosie Wielkopolskim" w dniu 13 grudnia2013 r. oraz na stronie internetowej gloswielkopolski.pl podał następujące, niezgodne z prawdą informacje:

K.M. Kaźmierczak, powołując się na dyrektora Wydziału Kultury i Dziedzictwa Urzędu Miasta Poznania, p. R. Kaźmierczaka, niezgodnie z prawdą podał, że z prezentacji spektakli Fundacja Teatru Ósmego Dnia uzyskiwała wielokrotnie wyższe przychody niż Teatr Ósmego Dnia jako Instytucja Kultury.

Fundacja Teatru Ósmego Dnia nigdy nie osiągnęła większego przychodu niż Teatr.

W statucie Teatru Ósmego Dnia, w rozdziale IV, §8, pkt. 3 została zapisana jednoznaczna definicja:

Trzymając się tej definicji, należy stwierdzić, że przychody Teatru w 2010 r. wynosiły 1.909.268,01 zł, a nie - jak podaje w artykule Kaźmierczak - 176.800 zł. W 2011 r. Teatr uzyskał przychody 1.376.733,95 zł, a nie - jak znów nieprawdziwie podaje autor artykułu - 120.900 zł. W roku 2012 - przychody teatru wynosiły 1.491.506,05 zł, a nie - jak chce autor artykułu - 61.300 zł.

Wbrew zawartym w artykule Krzysztofa M. Kaźmierczaka spekulacjom, przychody Fundacji pochodzą z różnych źródeł, najczęściej z zawieranych kontraktów na prezentację spektakli i stanowią pokrycie kosztów ich realizacji. Zgodnie z umową pomiędzy Teatrem i Fundacją (Umowa o warunkach realizacji przedsięwzięcia wspólnego w zakresie prezentacji spektakli teatralnych) Teatr otrzymuje z tego ustalony w umowie procent.

Fundacja działa zgodnie ze statutem, wspomagając Teatr Ósmego Dnia. Jest jednym z narzędzi pozwalających realizować program Teatru pozyskując na ten cel dodatkowe fundusze. Sugestia, że Fundacja Teatru Ósmego Dnia zarabia na miejskim teatrze nie ma żadnego pokrycia w rzeczywistości. Fundacja nie otrzymuje z Teatru Ósmego Dnia żadnych funduszy.

Kaźmierczak twierdzi, ze Teatr wykazuje się małą aktywnością sceniczną. Jest to kolejna informacja niezgodna z rzeczywistością. Aktywność Teatru dzięki współdziałaniu z Fundacją jest o wiele bogatsza niż wynika to z budżetu Teatru.

Realizujemy wszystkie działania ujęte w planie rocznym, a dzięki środkom pozabudżetowym oraz dzięki współpracy z Fundacją Teatru Ósmego Dnia - kilkadziesiąt innych spektakli, wydarzeń artystycznych i społecznych, spektakli wyjazdowych, w tym również zagranicznych.

W maju 2013 r. przeprowadzona została kontrola. Nie zostały jeszcze ogłoszone wyniki tej kontroli. W czasie jej trwania wszystkie dokumenty, które dotyczyły przedsięwzięć wspólnych Fundacji Teatru Ósmego Dnia i Teatru Ósmego Dnia zostały udostępnione. Wbrew insynuacjom zawartym w artykule Krzysztofa M. Kaźmierczaka, Fundacja nie unika kontaktów z żadną instytucją upoważnioną do prowadzenia kontroli i działa w pełni transparentnie.