Białystok. Konkurs na kandydata na stanowisko dyrektora BTL uchylony i ogłoszony ponownie

W związku z uchyleniem Zarządzenia Nr 401/20 Prezydenta Miasta Białegostoku z dnia 06 maja 2020 r. w sprawie ogłoszenia konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora Białostockiego Teatru Lalek Prezydent Miasta Białegostoku ponownie ogłosił konkurs na kandydata na stanowisko dyrektora miejskiej instytucji kultury - Białostockiego Teatru Lalek.

Zarządzenie w sprawie ogłoszenia konkursu jest dostępne na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Urzędu Miejskiego w Białymstoku: www.bip.bialystok.pl.

Dokumenty w konkursie należy składać do 27 lipca br.

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych znajduje się na stronie BIP Urzędu w zakładce w: Postępowania/Nabór do jednostek organizacyjnych miasta oraz jest dostępna w Departamencie Kultury, Promocji i Sportu Urzędu Miejskiego w Białymstoku.

Więcej informacji: www.bip.bialystok.pl.

W związku z ogłoszonym konkursem na dyrektora Białostockiego Teatru Lalek oraz zgłoszonym wnioskiem o uchylenie zarządzenia z uwagi na zapisy pkt I. 2 ogłoszenia konkursowego, budzące wątpliwości interpretacyjne, Prezydent Miasta Białegostoku uchylił Zarządzenie Nr 401/20 Prezydenta Miasta Białegostoku z dnia 06 maja 2020 r. w sprawie ogłoszenia konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora Białostockiego Teatru Lalek. Konkurs zostanie niezwłocznie ogłoszony ponownie.

Prezydent Miasta Białegostoku ogłosił konkurs na kandydata na dyrektora miejskiej instytucji kultury - Białostockiego Teatru Lalek.

Kadencja obecnego Dyrektora Teatru upływa z dniem 31 sierpnia 2020 r. Zgodnie z art. 16 ust. 2 ustawy z dnia 25 października 1991 r. o organizowaniu i prowadzeniu działalności kulturalnej wyłonienie kandydata na dyrektora Białostockiego Teatru Lalek następuje w drodze konkursu. Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego wyraził negatywną opinię w sprawie ponownego powołania na stanowisko dyrektora obecnego dyrektora Teatru bez przeprowadzania konkursu.

Dokumenty w konkursie należy składać do 30 czerwca 2020 r.

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych znajduje się na stronie BIP Urzędu w zakładce: Postępowania/Nabór do jednostek organizacyjnych miasta oraz jest dostępna w Departamencie Kultury, Promocji i Sportu Urzędu Miejskiego w Białymstoku.

Więcej informacji: www.bip.bialystok.pl.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami Rozporządzenia Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z dnia 18 kwietnia 2019 r. w sprawie konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora instytucji kultury podaje się do publicznej wiadomości informację o zamiarze ogłoszenia w maju 2020 r., przez Prezydenta Miasta Białegostoku, konkursu na kandydata na stanowisko dyrektora Białostockiego Teatru Lalek, z siedzibą w Białymstoku przy ul. K. Kalinowskiego 1.